Dieta przeciwmiażdżycowa
Cholesterol krążący w Twojej krwi przenika do tętnic przyczyniając się do ich zwężenia. Może to być powodem zawału serca i udaru mózgu. Wysoki poziom cholesterolu nie sprawia dolegliwości, co nie znaczy, że nie jesteś zagrożony chorobą serca.
Poziom cholesterolu całkowitego w Twojej krwi nie powinien przekraczać 190 mg/dl a cholesterolu LDL 115 mg/dl. Jeżeli jest wyższy to należy go obniżyć i przeciwdziałać jego szkodliwym właściwością. Możesz tego dokonać przestrzegając diety o małej zawartości tłuszczu zwierzęcego a dużej ilości warzyw i owoców. Ważne jest częste spożywanie tłustych ryb morskich lub preparatów farmaceutycznych zawierających kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy tłuszczowe omega-3 zwiększają odporność ścian tętnic na rozwój miażdżycy. Lipoproteiny HDL zmniejszają stężenie cholesterolu w ścianie tętnic.
WYKAZ PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH W DIECIE PRZECIWMIAŻDŻYCOWEJ
ZALECANE |
DOZWOLONE W UMIARKOWANYCH ILOŚCIACH |
PRZECIWWSKAZANE |
|
PRODUKTY ZBOŻOWE | Pieczywo razowe, owsianka, ryż, makaron, płatki kukurydziane, musli, kasze gruboziarniste | Białe pieczywo | Rogaliki francuskie (croissant) |
WARZYWA
I OWOCE |
Warzywa świeże i mrożone, groszek zielony, kukurydza, ziemniaki. Owoce świeże i suszone, owoce konserwowe (niesłodzone). Soki owocowe (niskosłodzone) i warzywne | Ziemniaki lub frytki smażone na świeżym oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek | Frytki, ziemniaki, warzywa przygotowane na maśle, smalcu lub twardej margarynie, warzywa solone i konserwowe, chipsy |
NABIAŁ | Mleko, jogurt, kefir (odtłuszczone). Chude sery i twarogi. Białko jajek | Mleko, jogurt, kefir (półtłuste), sery półtłuste. Dwa całe jajka na tydzień | Pełne mleko, śmietana, mleko skondensowane. ”Zabielacze” do kawy, sery pełnotłuste, jogurt i kefir pełnotłusty |
RYBY I OWOCE MORZA | Ryby (z rusztu, gotowane), unikać skóry. | Ryby smażone na oleju rzepakowym. Ryby wędzone | Ryby smażone na maśle, smalcu lub twardej margarynie |
MIĘSO | Indyki, kurczaki (usunąć skórę z drobiu). Cielęcina, króliki, dziczyzna | Chuda wędlina, jagnięcina, szynka, kiełbasa drobiowa | Mięso z widocznym tłuszczem, kaczki, gęsi, kiełbasy, salami, pasztety |
NASIONA STRĄCZKOWE | Soja, groch, fasola, soczewica | ||
TŁUSZCZE | Margaryny miękkie ze sterolami lub stanolami | Wybierać olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Dopuszcza się olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, do stosowania na zimno. Margaryny miękkie | Masło, smalec, słonina, łój. Tłuszcz spod pieczeni. Margaryny twarde |
ZUPY | Zupy warzywne, chude wywary mięsne | Zupy zaprawiane śmietaną i innymi tłuszczami | |
SOSY
I PRZYPRAWY |
Pieprz, musztarda, zioła, przyprawy korzenne | Sosy sałatkowe niskotłuszczowe (np. na bazie chudego jogurtu) | Sól, majonez, sosy i kremy sałatkowe. Sosy i do mięsa i ryb zawierające tłuszcze |
DESERY | Sorbety, galaretki, bezy, budynie na mleku chudym, sałatki owocowe, orzechy włoskie i migdały | Ciasta i ciasteczka zawierające bardzo mało tłuszczu, marcepany, chałwa, nugat, orzechy laskowe, ziemne, pistacjowe, brazylijskie, kutia | Lody, kremy, budynie na pełnym mleku. Sosy na śmietanie lub maśle. Torty, przemysłowe wyroby cukiernicze, czekolada, toffi, karmelki, orzechy kokosowe i solone |
NAPOJE | Kawa filtrowana lub rozpuszczalna, herbata | Alkohol | Kawa gotowana i parzona po turecku |