Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z biegunką
Dzień I
Śniadanie I ok. 330 kcal
- bułka pszenna (50g)
- szynka z indyka – 2 plasterki (50g)
- biały chudy ser – 1 plaster (50g)
- margaryna lub masło – 1 płaska łyżeczka (5g)
- pomidor bez skóry – 1 średnia sztuka (100g)
- sok jabłkowy – 1/2 szklanki (125ml)
- woda niegazowana
Śniadanie II ok. 230 kcal
- chleb pszenno-żytni – 1 kromka (50g)
- szynka wieprzowa gotowana – 1 plaster (20g)
- margaryna lub masło -1 płaska łyżeczka (5g)
- jabłko – 1 średniej wielkości (150g)
- woda mineralna
Obiad ok.630 kcal
- zupa pomidorowa:
– pomidor -1 średni
– włoszczyzna bez kapusty (60g)
– bulion – 1/5 szklanki (40ml)
– ryż – 3 łyżki (60g)
- cielęcina duszona (100g)
- ziemniaki – 3 małe (150g)
- marchewka gotowana (100g)
- sałata – 5 liści + sos winegret (2 łyżki)
- kompot z jabłek – 1 szklanka (250ml)
Podwieczorek ok. 240 kcal
- banan (170g)
- biszkopt – 3 szt. (25g)
- herbata
Kolacja ok. 370 kcal
- chleb pszenno-żytni – 2 kromki (100g)
- ryba w galarecie (100g)
- sałatka:
– papryka pieczona bez skóry – 1 strąk (50g)
– ogórek świeży (bez pestek) (100g)
– sałata – 2 liście (15g)
– majonez typu light – 1 łyżeczka (5g)
– woda mineralna, herbata bez cukru
Dzień II
Śniadanie I ok. 330 kcal
- twarożek z jogurtem:
– chudy ser (1 duży plaster ok. 80g)
– szczypiorek – 1/2 łyżeczki (2,5g)
– rzodkiewki – 5 szt. (50g)
– jogurt naturalny (150g)
- chleb żytni jasny – 1 szt. (50g)
- bułeczka pszenna – 1 szt. (50g)
- sok pomidorowy (300ml)
Śniadanie II ok. 220 kcal
- bułka maślana – 1 szt. (50g)
- margaryna lub masło – 1 płaska łyżeczka (5g)
- ser żółty – 1 plaster (20g)
- sok jabłkowy – 1/2 szklanki (125ml)
- woda niegazowana
Obiad ok. 630 kcal
- zupa ziemniaczana:
– ziemniaki – 4 małe (100g)
– włoszczyzna bez kapusty (60g)
– mleko 0,5% – 2 łyżki (30g)
– olej – 1 łyżka (10g)
- kurczak pieczony (100g)
- ziemniaki – 3 małe sztuki (150g)
- sałata – 6 liści (40g) + oliwa – 1 łyżeczka (5g)
- pomidor bez skóry – 1 średni (100g)
- kompot z czereśni – 1 szklanka (250ml)
Podwieczorek ok. 200 kcal
- ryż z jabłkiem:
– ryż na sypko – 3 łyżki (60g)
– jabłko tarte na grubej tarce – 1 średnie (150g)
– 1 łyżka śmietanki 9%
(wszystko razem zapiec kilka minut)
- woda niegazowana, herbata słaba
Kolacja ok. 350 kcal
- chleb pszenny zwykły – 2 kromki (100g)
- filet z dorsza po grecku (140g):
– filet (100g)
– warzywa (40g)
- słaba herbata, woda niegazowana
Dzień III
Śniadanie I ok. 330 kcal
- płatki kukurydziane – 5 łyżek (25g)
- mleko 0,5% – 1/2 szklanki (125ml)
- schab pieczony – 2 plastry (25g)
- margaryna lub masło – 1 płaska łyżeczka (5g)
- sok wielowarzywny rozcieńczony – 1/2 szklanki + 1/2 szklanki wody (250ml)
- kawa zbożowa, woda niegazowana
Śniadanie II ok. 290 kcal
- chleb mieszany, pszenno-żytni – 1 kromka (50g)
- twarożek biały ziarnisty – 1/2 opakowania (75g)
- cebula czerwona – 1/2 łyżeczki (2,5g)
- napój winogronowy – 3/4 szklanki (175g)
- woda mineralna
Obiad ok. 680 kcal
- zupa koperkowa:
– koperek – 1 łyżka (10g)
– włoszczyzna bez kapusty (60g)
– ziemniaki – 1 mały (50g)
– bulion drobiowy – 1/4 szklanki (50ml)
- dorsz pieczony w folii (150g)
- ryż na sypko – 2 łyżki (40g)
- surówka:
– jabłko (50g)
– marchew (100g)
– oliwa/olej – 1/2 łyżeczki (2,5g)
- kompot z gruszek – 1 szklanka (250g)
Podwieczorek ok. 170 kcal
- bułka drożdżowa z jabłkiem – 1 sztuka (60g)
- kawa zbożowa lub herbata
Kolacja ok. 330 kcal
- bułka grahamka (50g)
- sałatka z tuńczyka:
– tuńczyk (80g)
– pomidor bez skóry – 1 średni (100g)
– ziemniak – 1 mały (50g)
– cukinia (bez pestek) (80g)
– oliwa/olej – 1/2 łyżeczki (2,5g)
- woda mineralna
Dzień IV
Śniadanie I ok. 290 kcal
- chleb pszenno-żytni – 3 kromki (90g)
- margaryna lub masło – 2 płaskie łyżeczki (10g)
- polędwica sopocka – 2 plasterki (30g)
- chuda ryba wędzona np. pstrąg, dorsz, sielawa (40g)
- sok pomidorowy – 1 szklanka (250ml)
- kawa zbożowa lub słaba herbata
Śniadanie II ok.280 kcal
- bułka pszenna – 1 sztuka (50g)
- szynka wieprzowa gotowana – 1 plaster (20g)
- pomidor bez skóry – 1 średnia sztuka (100g)
- sok z cytrusów – 1/2 szklanki soku + 1/2 szklanki wody mineralnej (250g)
Obiad ok. 670 kcal
- zupa pieczarkowa – krem:
– pieczarki – 2 duże (50g)
– włoszczyzna bez kapusty (60g)
– bulion drobiowy – 1/4 szklanki (50ml)
– makaron – 1 filiżanka (15g)
- indyk pieczony w folii (100g)
- ziemniaki puree – 5 łyżek (150g)
- dynia z jabłkiem:
– jabłko – 1 średnie (150g)
– dynia (100g)
– oliwa/olej – 1 łyżka (10g)
– przyprawy; szczypta gałki muszkatołowej i ew. cukru
- kompot z czereśni – 1 szklanka
Podwieczorek ok. 200 kcal
- galaretka gruszkowa – 1/2 szklanki galaretki + 1 średniej wielkości (250g)
- biszkopty – 1 sztuka (8g)
- woda mineralna niegazowana
Kolacja ok. 360 kcal
- chleb pszenny biały – 2 kromki (80g)
- masło lub margaryna – 1 łyżeczka (5g)
- ryba faszerowana (80g)
- sałatka:
– sałata – 2 liście (20g)
– pomidor bez skóry – 1 średni (100g)
– szparagi – 1/2 szklanki (60g)
– oliwa/olej – 1/2 łyżeczki(2,5g)
- woda mineralna