Choroba refluksowa przełyku (GERD) to zespół dolegliwości wywołanych zarzucaniem kwaśnej treści żołądkowej do przełyku.
W warunkach prawidłowych dolny zwieracz przełyku rozkurcza się przy połykaniu, co pozwala na przejście pokarmu do żołądka, po czym zamyka się zapobiegając cofaniu się pokarmu i soku żołądkowego do przełyku. Refluks żołądkowo-przełykowy pojawia się wtedy, gdy dolny zwieracz przełyku jest niewydolny i kurczy się nieprawidłowo, pozwalając na powrót kwaśnej treści żołądka do przełyku.
Produkty, których należy unikać:
Czekolada – jedzenie czekolady związane jest z dłuższymi i częstszymi epizodami refleksu. Zwiększa narażenie przełyku na działanie kwaśnej treści, zwłaszcza w godzinę po spożyciu. | Pomidory – pomidory, sos pomidorowy oraz potrawy na bazie pomidorów (przetwory pomidorowe) mają odczyn kwaśny i sprzyjają objawom choroby refluksowej. |
Owoce i napoje cytrusowe – są kwaśne, zwiększają częstotliwość i wydłużają czas trwania epizodów choroby refluksowej. Cytryna, pomarańcza czy sok grejpfrutowy istotnie nasilają uczucie zgagi. | Mięta – napar z mięty pieprzowej rozluźnia dolny zwieracz przełyku, co sprzyja przedostawaniu się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku, powodując zgagę i nasilając inne objawy refluksu. |
Napoje gazowane – pH tych napojów jest zwykle bardzo niskie, co oznacza, że mają kwaśny odczyn. Nasilają zgagę, powodują więcej dłużej trwających napadów refluksu. | Pokarmy typu fast food – potrawy smażone, jak frytki, przekąski, panierowany kurczak, często powodują powstawanie zgagi i refluksu żołądkowo-przełykowego. |
Cebula – u osób z rozpoznaną chorobą refluksową cebula nasila zgagę | Czosnek – może wywołać objawy GERD i jest jednym z częstych powodów zgagi. |
Napoje alkoholowe – alkohol może uszkadzać błonę śluzową przełyku oraz nasilać epizody refluksu, zmniejszając ciśnienie w dolnym zwieraczu przełyku | Kawa – zawiera kofeinę, której nadmierne spożycie przyczynia się do wydalania wapnia z organizmu. Niekorzystne działanie mają też produkty zawierające kofeinę i cukier, np. czekolada |
Ostre przyprawy – spożywanie ostrych potraw, takich jak papryka chili, pieprz i curry, może prowadzić do zgagi i refluksu u wrażliwych osób. | Boczek – tłuste potrawy mięsne są dłużej trawione w żołądku, zwiększając prawdopodobieństwo refluksu. Należy zastąpić je chudym mięsem, na przykład z kurczaka bądź indyka. |
8 produktów, które mogą pomóc zwalczyć objawy GERD:
Natka pietruszki – znana jako zioło o leczniczym działaniu w problemach trawiennych. Jej właściwości uzasadniają zastosowanie w leczeniu objawów GERD. | Guma do żucia (bez cukru) – żucie gumy 30 minut do godziny po posiłkach zmniejsza refluks u chorych na GERD. Pobudza ruchy perystaltyczne przełyku, przyspiesza jego opróżnienie oraz nasila produkcję śliny, która neutralizuje kwas żołądkowy. Należy wybierać smaki inne niż miętowy. |
Aloes – jest naturalnym środkiem łagodzącym, pomaga w leczeniu objawów GERD. | Imbir – stosowany z umiarem jest jednym z najbardziej pożądanych składników potraw dla chorych z GERD. |
Fasola – osoby stosujące dietę wysokobłonnikową mają o 20% mniejsze ryzyko zachorowania na GERD | Koper – to kruche warzywo o unikalnym łagodnym posmaku lukrecji. Ma neutralne pH, co sprzyja stosowaniu w refluksie. Usprawnia trawienie i pracę żołądka. |
Owsianka – jest bogata w błonnik i niskotłuszczowa, przydatna w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych. | Seler – pomaga zwalczać objawy refluksu, podobnie jak inne warzywa, na przykład brokuły, szpinak i szparagi. |
JADŁOSPIS
Przykładowy jadłospis dla osób z chorobą refluksową przełyku
Śniadanie I
Chleb pszenno-żytni posmarowany margaryną, plasterki schabu domowego (pieczonego bez dodatku tłuszczu lub z niewielką jego ilością), ogórek, szklanka soku marchwiowego.
Śniadanie II
Bułka grahamka posmarowana margaryną, ser biały, sałata, brzoskwinia, herbata owocowa bez cukru lub z łyżeczką cukru.
Obiad
Zupa jarzynowa niezabielana, ziemniaki tłuczone, pulpety z cielęciny w sosie własnym, buraczki duszone bez dodatku tłuszczu, kompot wiśniowy.
Podwieczorek
Galaretka owocowa z dodatkiem truskawek (mogą być mrożone), kawałek ciasta drożdżowego, woda mineralna niegazowana.
Kolacja
Chleb pszenno-żytni posmarowany margaryną, sałatka z brokułów z szynką (ugotowane brokuły, szynka z indyka, pestki dyni uprażone bez dodatku tłuszczu, jogurt naturalny, szczypta soli, ulubione przyprawy ziołowe), słaba herbata bez dodatku cukru lub z jedną łyżeczką.