Choroba refluksowa przełyku (GERD) to zespół dolegliwości wywołanych zarzucaniem kwaśnej treści żołądkowej do przełyku.

W warunkach prawidłowych dolny zwieracz przełyku rozkurcza się przy połykaniu, co pozwala  na przejście pokarmu do żołądka, po czym zamyka się zapobiegając cofaniu się pokarmu i soku żołądkowego do przełyku. Refluks żołądkowo-przełykowy pojawia się wtedy, gdy dolny zwieracz przełyku jest niewydolny i kurczy się nieprawidłowo, pozwalając na powrót kwaśnej treści żołądka do przełyku.

Produkty, których należy unikać:

Czekolada – jedzenie czekolady związane jest z dłuższymi i częstszymi epizodami refleksu. Zwiększa narażenie przełyku na działanie kwaśnej treści, zwłaszcza w godzinę po spożyciu. Pomidory – pomidory, sos pomidorowy oraz potrawy na bazie pomidorów (przetwory pomidorowe) mają odczyn kwaśny i sprzyjają objawom choroby refluksowej.
Owoce i napoje cytrusowe – są kwaśne, zwiększają częstotliwość i wydłużają czas trwania epizodów choroby refluksowej. Cytryna, pomarańcza czy sok grejpfrutowy istotnie nasilają uczucie zgagi. Mięta – napar z mięty pieprzowej rozluźnia dolny zwieracz przełyku, co sprzyja przedostawaniu się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku, powodując zgagę i nasilając inne objawy refluksu.
 Napoje gazowane – pH tych napojów jest zwykle bardzo niskie, co oznacza, że mają kwaśny odczyn. Nasilają zgagę, powodują więcej dłużej trwających napadów refluksu.  Pokarmy typu fast food – potrawy smażone, jak frytki, przekąski, panierowany kurczak, często powodują powstawanie zgagi i refluksu żołądkowo-przełykowego.
 Cebula – u osób z rozpoznaną chorobą refluksową cebula nasila zgagę  Czosnek – może wywołać objawy GERD i jest jednym z częstych powodów zgagi.
 Napoje alkoholowe – alkohol może uszkadzać błonę śluzową przełyku oraz nasilać epizody refluksu, zmniejszając ciśnienie w dolnym zwieraczu przełyku  Kawa – zawiera kofeinę, której nadmierne spożycie przyczynia się do wydalania wapnia z organizmu. Niekorzystne działanie mają też produkty zawierające kofeinę i cukier, np. czekolada
 Ostre przyprawy – spożywanie ostrych potraw, takich jak papryka chili, pieprz i curry, może prowadzić do zgagi i refluksu u wrażliwych osób.  Boczek – tłuste potrawy mięsne są dłużej trawione w żołądku, zwiększając prawdopodobieństwo refluksu. Należy zastąpić je chudym mięsem, na przykład z kurczaka bądź indyka.

 

8 produktów, które mogą pomóc zwalczyć objawy GERD:

Natka pietruszki – znana jako zioło o leczniczym działaniu w problemach trawiennych. Jej właściwości uzasadniają zastosowanie w leczeniu objawów GERD. Guma do żucia (bez cukru) – żucie gumy 30 minut do godziny po posiłkach zmniejsza refluks u chorych na GERD. Pobudza ruchy perystaltyczne przełyku, przyspiesza jego opróżnienie oraz nasila produkcję śliny, która neutralizuje kwas żołądkowy. Należy wybierać smaki inne niż miętowy.
Aloes – jest naturalnym środkiem łagodzącym, pomaga w leczeniu objawów GERD. Imbir – stosowany z umiarem jest jednym z najbardziej pożądanych składników potraw dla chorych z GERD.
Fasola – osoby stosujące dietę wysokobłonnikową mają o 20% mniejsze ryzyko zachorowania na GERD Koper – to kruche warzywo o unikalnym łagodnym posmaku lukrecji. Ma neutralne pH, co sprzyja stosowaniu w refluksie. Usprawnia trawienie i pracę żołądka.
Owsianka – jest bogata w błonnik i niskotłuszczowa, przydatna w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych. Seler – pomaga zwalczać objawy refluksu, podobnie jak inne warzywa, na przykład brokuły, szpinak i szparagi.

 

 

JADŁOSPIS

Przykładowy jadłospis dla osób z chorobą refluksową przełyku

Śniadanie I

Chleb pszenno-żytni posmarowany margaryną, plasterki schabu domowego (pieczonego bez dodatku tłuszczu lub z niewielką jego ilością), ogórek, szklanka soku marchwiowego.

Śniadanie II

Bułka grahamka posmarowana margaryną, ser biały, sałata, brzoskwinia, herbata owocowa bez cukru lub z łyżeczką cukru.

Obiad

Zupa jarzynowa niezabielana, ziemniaki tłuczone, pulpety z cielęciny w sosie własnym, buraczki duszone bez dodatku tłuszczu, kompot wiśniowy.

Podwieczorek

Galaretka owocowa z dodatkiem truskawek (mogą być mrożone), kawałek ciasta drożdżowego, woda mineralna niegazowana.

Kolacja

Chleb pszenno-żytni posmarowany margaryną, sałatka z brokułów z szynką (ugotowane brokuły, szynka z indyka, pestki dyni uprażone bez dodatku tłuszczu, jogurt naturalny, szczypta soli, ulubione przyprawy ziołowe), słaba herbata bez dodatku cukru lub z jedną łyżeczką.