CUKRZYCA TYPU 2 – 1200 KCAL
ZESTAW I |
||||||
I ŚNIADANIE
ok. 300 kcal, 3WW |
II ŚNIADANIE
ok. 120 kcal, 2WW |
OBIAD
ok. 420 kcal, 5WW |
PODWIECZOREK
ok. 120 kcal, 2WW |
KOLACJA
ok. 240 kcal, 3WW |
||
*Jogurt naturalny 2% tłuszczu – 1 kubek (175g)
*z musli – 1 łyżka (10g) *i płatkami kukurydzianymi– 3łyżki (15g) *jabłko – 1 średnie (140g) *herbata bez cukru |
*1/4 grahamki (25g)
*z serkiem wiejskim – 1/3 opakowania (50g) |
*pulpety cielęce w warzywach z kaszą gryczaną: jajko (10g), cielęcina (100g), bułka pszenna 1/2 kajzerki (20g), włoszczyzna (50g), groszek zielony 1/3 szklanki (50g), olej rzepakowy – 2 łyżki (8g), kasza gryczana – 1,5 łyżki (30g)
*brukselka z wody – 1 szklanka (100g) *surówka: marchew, jabłka – 1 szklanka (100g) *woda mineralna |
*sok pomarańczowy – 1 szklanka (250g) | *kanapki z rybą wędzoną – chleb żytni razowy – 2 kromki (60g), margaryna – 2 płaskie łyżeczki (10g), dorsz wędzony (50g)
*surówka: pomidor – 1/2 średniego (50g) ogórek – 12 plasterków (50g) *herbata bez cukru |
||
ZESTAW II |
||||||
I ŚNIADANIE
ok. 300 kcal, 3WW |
II ŚNIADANIE
ok. 120 kcal, 2WW |
OBIAD
ok. 420 kcal, 5WW |
PODWIECZOREK
ok. 120 kcal, 2WW |
KOLACJA
ok. 240 kcal, 3WW |
||
*kanapki z kiełbasą szynkową: pumpernikiel – 2 kromki (60g), margaryna – 2 płaskie łyżeczki (10g), kiełbasa szynkowa – 2 plastry (40g)
*sałatka: pomidor – 1 średni (100g), cebula – 1 mała (30g) *herbata bez cukru |
*maślanka – niepełna szklanka (200g)
*jabłko – 1 małe (100g) |
*szaszłyki z kurczaka z rusztu: mięso z piersi kurczaka (100g), cebula – 1 średnia (50g), papryka czerwona – 1/4 dużej (50g), olej – 1 łyżeczka (4g)
*surówka: kapusta pekińska – 1 szklanka (100g), marchewka – 3 łyżki (50g) *sok grejpfrutowy – niepełna szklanka (200g) |
*banan – 1/2 średniego (70g)
*jogurt naturalny 2% tłuszczu – 2/3 kubka (100g) |
*chleb żytni razowy – 2 cienkie kromki (60g)
*sałatka: ser żółty – 1 plaster (20g), brokuły – 1/2 szklanki (100g), pomidor – 1 mały (50g), kukurydza konserwowa – 1 łyżka (15g) *herbata bez cukru |
||
ZESTAW III |
||||||
I ŚNIADANIE
ok. 300 kcal, 3WW |
II ŚNIADANIE
ok. 120 kcal, 2WW |
OBIAD
ok. 420 kcal, 5WW |
PODWIECZOREK
ok. 120 kcal, 2WW |
KOLACJA
ok. 240 kcal, 3WW |
||
*kanapka z pastą rybną , sałatą i szczypiorkiem: chleb żytni razowy – 2 cienkie kromki (60g), margaryna – 1 płaska łyżeczka (5g)
*pasta rybna: dorsz wędzony (30g), ser twarogowy – 2 czubate łyżki (80g) *sałata – 4 duże liście (80g) *szczypiorek – 1 łyżka (10g) |
*kefir 2% tłuszczu – 1 opakowanie (200g)
*płatki kukurydziane – 1/2 szklanki (15g) |
*leczo z ryżem: papryka – 1/2 dużej (100g), kabaczek (50g), cebula – 1 mała (30g), pomidor – 1mały (50g), olej – 2 łyżeczki (8g), mięso z indyka (80g), ryż brązowy – 2 pełne łyżki (30g)
*sok pomarańczowy – 1 szklanka (250g) |
*napój mleczny owocowy: mleko 0,5% – 1 szklanka (250g)
* owoce sezonowe np. maliny – 3/4 szklanki (100g) |
*kanapki z pasztetem: bułka grahamka – 1/2 sztuki (50g), margaryna – 1 płaska łyżeczka (5g), pasztet z kurczaka
*fasolka szparagowa z wody – 1,5 szklanki (100g) *jabłko – 1 średnie (140g) |
||
ZESTAW IV |
||||||
I ŚNIADANIE
ok. 300 kcal, 3WW |
II ŚNIADANIE
ok. 120 kcal, 2WW |
OBIAD
ok. 420 kcal, 5WW |
PODWIECZOREK
ok. 120 kcal, 2WW |
KOLACJA
ok. 240 kcal, 3WW |
||
*kanapki z pastą szczypiorkową: pumpernikiel – 2 kromki (60g), margaryna -1 płaska łyżeczka (5g)
*pasta: serek ziarnisty – 1 czubata łyżka (40g), szczypiorek – 2łyżki (20g) *mleko 0,5 % – niepełna szklanka (200g) |
*kajzerka – 1/2 (25g)
*z pastą kanapkowa z kurczaka (20g) *rzodkiewki – 8 średnich (80 g) |
*zupa kalafiorowa: kalafior – 1/2 szklanki (100g), ziemniaki – 1 mały (50g), włoszczyzna (60g), olej – 1 łyżeczka
*ryba duszona w warzywach: mintaj (150g), olej – 1 łyżeczka, włoszczyzna (50g) *ziemniaki puree – 5 łyżek (150g) *surówka: pomidor – 1 średni (100g), cebula – 1/2 średniej (25g) * fasola szparagowa z wody – 1,5 szklanki (150g) *woda mineralna |
*sałatka owocowa: arbuz (150g), pomarańcza – 1 mała (100g), jabłko – 1/3 średniego (150g) | *sałatka z szynką: szynka – 1 duży plaster (40g), kukurydza – 3 pełne łyżki (50g), pomidor – 1 mały (50g), papryka – 1/4 dużej (50g) | ||
ZESTAW V |
||||||
I ŚNIADANIE
ok. 300 kcal, 3WW |
II ŚNIADANIE
ok. 120 kcal, 2WW |
OBIAD
ok. 420 kcal, 5WW |
PODWIECZOREK
ok. 120 kcal, 2WW |
KOLACJA
ok. 240 kcal, 3WW |
||
*kanapki z tuńczykiem: chleb żytni razowy – 2 cienkie kromki (60g), margaryna – 2 płaskie łyżeczki (10g), tuńczyk w sosie własnym – 1/3 puszki (50g)
*surówka: papryka – 1/2 dużej (100g), pomidor – 1 średni (100g) *herbata bez cukru |
*mleko – niepełna szklanka (200g),
*z musli – 2 łyżki |
*barszcz ukraiński: botwinka (60g), buraki – 1/2 średniego (50g), fasolka szparagowa – 1/3 szklanki (30g), włoszczyzna (50g),olej – 1 łyżeczka (4g)
*indyk pieczony w folii (100g) *ziemniaki puree – 3 łyżki (100g) *surówka z selerów, jabłek i marchwi – 2 szklanki (200g) *woda mineralna |
*kanapka z twarożkiem i rzodkiewkami: chleb żytni razowy – 1 cienka kromka (30g), serek ziarnisty – 1 czubata łyżka (40g), rzodkiewki – 10 sztuk (100g) | *kanapka z polędwicą: 1/2 grahamki (50g), margaryna – 1 płaska łyżeczka (5g), polędwica sopocka – 2 plasterki (40g)
*surówka: pomidor – 1 średni (100g), papryka – 1/4 dużej (50g), ogórek – 1/2 sztuki (50g) |