CUKRZYCA  TYPU 2 – 1500 KCAL

ZESTAW  I

       I śniadanie

Zupa mleczna:

  • mleko 0,5% –  1 szklanka (250g)
  • płatki owsiane – 3 łyżki (30g)

Kanapka z tuńczykiem:

  • margaryna – 1 płaska łyżeczka (5g)
  • chleb pełnoziarnisty – 1 cienka kromka (30g)
  • tuńczyk w sosie własnym – 1/3 puszki (50g)
  • szczypiorek – 1 łyżka (10g)
  • papryka czerwona – 1/2 dużej (100g)

Herbata bez cukru

       II śniadanie

Kanapka z polędwicą:

  • chleb razowy – 1 kromka (40g)
  • polędwica – 1 plaster (20g)
  • sałata – 4 duże liście (50g)

      Obiad

Zupa ogórkowa:

  • włoszczyzna (60g)
  • ziemniaki – 2 małe (80g)
  • olej – 1 łyżeczka (4g)
  • mleko 1,5% – 3 łyżki (50g)
  • ogórek kwaszony – 1/2 dużego (50g)

Kurczak duszony w warzywach:

  • kurczak – (100g)
  • włoszczyzna – (50g)
  • olej rzepakowy – 2 łyżeczki (8g)
  • ryż – 2 łyżki (30g)

Surówka:

  • brukselka – 1 szklanka (100g)
  • groszek zielony – 1/3 szklanki (50g)
  • por – 1/2 średniego (50g)

Woda mineralna

       Podwieczorek

Koktajl owocowy:

  • kefir 0% tłuszczu – 1 kubek (200g)
  • truskawki – 1 szklanka (130g)

      Kolacja

  • chleb żytni razowy – 2 cienkie kromki (60g)
  • margaryna – 2 płaskie łyżeczki (10g)
  • parówka drobiowa odtłuszczona – 1 krótka
  • marchewka tarta z sokiem z cytryny – 1,5 szklanki (150g)
  • herbata bez cukru

ZESTAW II

       I Śniadanie

Kanapka z szynką i jajkiem:

  • chleb pełnoziarnisty – 2 kromki (80g)
  • jajko na twardo – 1 sztuka (50g)
  • szynka – 1 mały plasterek (20g)

Sałatka:

  • pomidor – 1 średni (100g)
  • ogórek – 1/2 sztuki (50g)
  • kukurydza konserwowa – 3 łyżki (50g)

Herbata bez cukru

       II śniadanie

  • jogurt owocowy light – 1 kubek (150g)
  • 1/2 kajzerki

       Obiad

Krupnik:

  • włoszczyzna (60g)
  • ziemniaki – 2 małe (30g)
  • olej – 1 łyżeczka (4g)
  • mleko 1,5 % – 3 łyżki (50g)
  • kasza jęczmienna – 1 łyżka (20g)

Pulpety z ryby gotowane:

  • dorsz (100g)
  • bułka – 1/2 kajzerki
  • białko jajka – 1 białko (30g)
  • olej – 1 łyżeczka (4g)
  • ziemniaki z wody – 2 średnie (100g)

Surówka:

  • kapusta włoska – 3 duże liście (100g)
  • papryka czerwona – 1/4 dużej (50g)
  • cebula – 1 mała (30g)

Woda mineralna

        Podwieczorek

  • jogurt naturalny 1,5% tłuszczu – 3/4 opakowania
  • kiwi – 1 sztuka (100g)

       Kolacja

Kanapka z twarożkiem:

  • bułka grahamka – 1/2 sztuki (50g)
  • margaryna – 1 płaska łyżeczka (5g)

Twarożek:

  • serek ziarnisty – 1,5 czubatej łyżeczki (60g)
  • szczypiorek – 1 łyżka (10g)
  • rzodkiewki – 4 sztuki (40g)
  • sok wielowarzywny – 1 szklanka (300g)

ZESTAW III

        I śniadanie

Zupa mleczna:

  • mleko 1,5% – 1 szklanka (200g)
  • musli z rodzynkami i orzechami – 2 łyżki (20g)

Kanapka z pasztetem z kurczaka:

  • 1/2 grahamki (50g)
  • pasztet (30g)
  • pomidor – 1 średni (100g)
  • herbata bez cukru

        II śniadanie

Kanapka z serkiem topionym:

  • chlebek chrupki – 1 kromka (10g)
  • serek topiony (20g)
  • jabłko -1 średnie (140g)

        Obiad

Zupa jarzynowa:

  • włoszczyzna (100g)
  • ziemniaki – 2 małe (80g)
  • olej – 1 łyżeczka (4g)
  • mleko 1,5% (50g)

Schab pieczony (70g)

Ziemniaki puree – 5 łyżek (150g)

Brukselka z wody – 1 szklanka (100g)

Woda mineralna

         Podwieczorek

  • pomarańcza – 1 duża (250g)

         Kolacja

Grzanki:

  • kajzerka(50g)
  • margaryna – 1 płaska łyżeczka (5g)
  • szynka – 2 plasterki (40g)
  • pieczarki (50g)
  • ser żółty niskotłuszczowy 20% tłuszczu – tarty (10g)

Surówka:

  • papryka – 1/2 dużej (100g)
  • kukurydza konserwowa – 2 łyżki (30g)

Herbata bez cukru

ZESTAW IV

        I śniadanie

Zupa mleczna:

  • mleko 1,5% – 1 szklanka (250g)
  • kasza manna – 1,5 czubatej łyżeczki (30g)

Kanapka z rybą wędzoną:

  • 1/2 kajzerki
  • dorsz wędzony (40g)
  • margaryna – 1 płaska łyżeczka (5g)

Surówka:

  • pomidor – 1 średni (100g)
  • cebula – 1 mała (30g)

Herbata bez cukru

         II śniadanie

Sok marchwiowo-pomarańczowy

  • 1 duża szklanka (300g)

         Obiad

Kapuśniak:

  • włoszczyzna (60g)
  • ziemniaki – 1 mały (50g)
  • olej – 1 łyżeczka (4g)
  • kapusta kwaszona (80g)

Pierś z indyka  z rusztu:

  • indyk (100g)
  • olej rzepakowy – 2 łyżeczki (8g)
  • ziemniaki z wody – 2 średnie (100g)

Sałata zielona

  • 5 dużych liści (100g)
  • olej – 1 łyżeczka (4g)

Sok z czarnej porzeczki

  • 1 szklanka (250g)

         Podwieczorek

  • mandarynki – 3 sztuki (150g)
  • maślanka – 1 szklanka (250g)

         Kolacja

  • chleb żytni razowy – 2 cienkie kromki (60g)
  • sardynki w pomidorach (50g)

         Surówka:

  • cykoria – 1 średnia (100g)
  • rzodkiewki – 3sztuki (30g)
  • szczypiorek – 1 łyżka (10g)
  • śmietana – 1 łyżka (20g)

Herbata bez cukru

ZESTAW V

 

         I śniadanie

Kanapka z szynką:

  • 1/2 grahamki (50g)
  • margaryna – 1 płaska łyżeczka (5g)
  • szynka z indyka – 2 plasterki (40g)

Sałatka:

  • rzodkiewki – 2 sztuki (20g)
  • sałata – 6 dużych liści (120g)
  • jogurt naturalny 0% tłuszczu – 2 łyżki (50g)

Herbata bez cukru

        II śniadanie

  • banan – 2/3 średniego (100g)
  • serek waniliowy (40g)

         Obiad

 Zupa z fasolki szparagowej:

  • fasolka (80g)
  • włoszczyzna (60g)
  • ziemniaki – 1 średni (50g)
  • olej – 1 łyżeczka(4g)

Pulpety z indyka:

  • indyk (80g)
  • jajko (10g)
  • olej – 2 łyżeczki (8g)
  • bułka pszenna – 1/4 kajzerki (10g)

Kasza jęczmienna perłowa – 2 pełne łyżki (40g)

Marchewka z groszkiem – 1 szklanka (100g)

Surówka z pora:

  • 1/2 średniego (50g)
  • jabłko 1/3 średniego (50g)

Woda mineralna

        Podwieczorek

Kanapka z serem żółtym niskotłuszczowym:

  • chleb zwykły – 1 cienka kromka (30g)
  • ser żółty niskotłuszczowy 20% tłuszczu – 1 cienki plasterek (15g)
  • rzodkiewki – 5 sztuk (50g)

       Kolacja

Sałatka ziemniaczana:

  • ziemniaki – 2 średnie (100g)
  • ogórek – 1/2 sztuki (50g)
  • por – 1/2 średniego (50g)
  • twarożek ziołowy – 2 czubate łyżki (80g)
  • jogurt naturalny 0% tłuszczu – 1 łyżka (20g)

Sok  marchwiowy

  • 1 szklanka