CUKRZYCA TYPU 2 – 1500 KCAL
ZESTAW I
I śniadanie
Zupa mleczna:
- mleko 0,5% – 1 szklanka (250g)
- płatki owsiane – 3 łyżki (30g)
Kanapka z tuńczykiem:
- margaryna – 1 płaska łyżeczka (5g)
- chleb pełnoziarnisty – 1 cienka kromka (30g)
- tuńczyk w sosie własnym – 1/3 puszki (50g)
- szczypiorek – 1 łyżka (10g)
- papryka czerwona – 1/2 dużej (100g)
Herbata bez cukru
II śniadanie
Kanapka z polędwicą:
- chleb razowy – 1 kromka (40g)
- polędwica – 1 plaster (20g)
- sałata – 4 duże liście (50g)
Obiad
Zupa ogórkowa:
- włoszczyzna (60g)
- ziemniaki – 2 małe (80g)
- olej – 1 łyżeczka (4g)
- mleko 1,5% – 3 łyżki (50g)
- ogórek kwaszony – 1/2 dużego (50g)
Kurczak duszony w warzywach:
- kurczak – (100g)
- włoszczyzna – (50g)
- olej rzepakowy – 2 łyżeczki (8g)
- ryż – 2 łyżki (30g)
Surówka:
- brukselka – 1 szklanka (100g)
- groszek zielony – 1/3 szklanki (50g)
- por – 1/2 średniego (50g)
Woda mineralna
Podwieczorek
Koktajl owocowy:
- kefir 0% tłuszczu – 1 kubek (200g)
- truskawki – 1 szklanka (130g)
Kolacja
- chleb żytni razowy – 2 cienkie kromki (60g)
- margaryna – 2 płaskie łyżeczki (10g)
- parówka drobiowa odtłuszczona – 1 krótka
- marchewka tarta z sokiem z cytryny – 1,5 szklanki (150g)
- herbata bez cukru
ZESTAW II
I Śniadanie
Kanapka z szynką i jajkiem:
- chleb pełnoziarnisty – 2 kromki (80g)
- jajko na twardo – 1 sztuka (50g)
- szynka – 1 mały plasterek (20g)
Sałatka:
- pomidor – 1 średni (100g)
- ogórek – 1/2 sztuki (50g)
- kukurydza konserwowa – 3 łyżki (50g)
Herbata bez cukru
II śniadanie
- jogurt owocowy light – 1 kubek (150g)
- 1/2 kajzerki
Obiad
Krupnik:
- włoszczyzna (60g)
- ziemniaki – 2 małe (30g)
- olej – 1 łyżeczka (4g)
- mleko 1,5 % – 3 łyżki (50g)
- kasza jęczmienna – 1 łyżka (20g)
Pulpety z ryby gotowane:
- dorsz (100g)
- bułka – 1/2 kajzerki
- białko jajka – 1 białko (30g)
- olej – 1 łyżeczka (4g)
- ziemniaki z wody – 2 średnie (100g)
Surówka:
- kapusta włoska – 3 duże liście (100g)
- papryka czerwona – 1/4 dużej (50g)
- cebula – 1 mała (30g)
Woda mineralna
Podwieczorek
- jogurt naturalny 1,5% tłuszczu – 3/4 opakowania
- kiwi – 1 sztuka (100g)
Kolacja
Kanapka z twarożkiem:
- bułka grahamka – 1/2 sztuki (50g)
- margaryna – 1 płaska łyżeczka (5g)
Twarożek:
- serek ziarnisty – 1,5 czubatej łyżeczki (60g)
- szczypiorek – 1 łyżka (10g)
- rzodkiewki – 4 sztuki (40g)
- sok wielowarzywny – 1 szklanka (300g)
ZESTAW III
I śniadanie
Zupa mleczna:
- mleko 1,5% – 1 szklanka (200g)
- musli z rodzynkami i orzechami – 2 łyżki (20g)
Kanapka z pasztetem z kurczaka:
- 1/2 grahamki (50g)
- pasztet (30g)
- pomidor – 1 średni (100g)
- herbata bez cukru
II śniadanie
Kanapka z serkiem topionym:
- chlebek chrupki – 1 kromka (10g)
- serek topiony (20g)
- jabłko -1 średnie (140g)
Obiad
Zupa jarzynowa:
- włoszczyzna (100g)
- ziemniaki – 2 małe (80g)
- olej – 1 łyżeczka (4g)
- mleko 1,5% (50g)
Schab pieczony (70g)
Ziemniaki puree – 5 łyżek (150g)
Brukselka z wody – 1 szklanka (100g)
Woda mineralna
Podwieczorek
- pomarańcza – 1 duża (250g)
Kolacja
Grzanki:
- kajzerka(50g)
- margaryna – 1 płaska łyżeczka (5g)
- szynka – 2 plasterki (40g)
- pieczarki (50g)
- ser żółty niskotłuszczowy 20% tłuszczu – tarty (10g)
Surówka:
- papryka – 1/2 dużej (100g)
- kukurydza konserwowa – 2 łyżki (30g)
Herbata bez cukru
ZESTAW IV
I śniadanie
Zupa mleczna:
- mleko 1,5% – 1 szklanka (250g)
- kasza manna – 1,5 czubatej łyżeczki (30g)
Kanapka z rybą wędzoną:
- 1/2 kajzerki
- dorsz wędzony (40g)
- margaryna – 1 płaska łyżeczka (5g)
Surówka:
- pomidor – 1 średni (100g)
- cebula – 1 mała (30g)
Herbata bez cukru
II śniadanie
Sok marchwiowo-pomarańczowy
- 1 duża szklanka (300g)
Obiad
Kapuśniak:
- włoszczyzna (60g)
- ziemniaki – 1 mały (50g)
- olej – 1 łyżeczka (4g)
- kapusta kwaszona (80g)
Pierś z indyka z rusztu:
- indyk (100g)
- olej rzepakowy – 2 łyżeczki (8g)
- ziemniaki z wody – 2 średnie (100g)
Sałata zielona
- 5 dużych liści (100g)
- olej – 1 łyżeczka (4g)
Sok z czarnej porzeczki
- 1 szklanka (250g)
Podwieczorek
- mandarynki – 3 sztuki (150g)
- maślanka – 1 szklanka (250g)
Kolacja
- chleb żytni razowy – 2 cienkie kromki (60g)
- sardynki w pomidorach (50g)
Surówka:
- cykoria – 1 średnia (100g)
- rzodkiewki – 3sztuki (30g)
- szczypiorek – 1 łyżka (10g)
- śmietana – 1 łyżka (20g)
Herbata bez cukru
ZESTAW V
I śniadanie
Kanapka z szynką:
- 1/2 grahamki (50g)
- margaryna – 1 płaska łyżeczka (5g)
- szynka z indyka – 2 plasterki (40g)
Sałatka:
- rzodkiewki – 2 sztuki (20g)
- sałata – 6 dużych liści (120g)
- jogurt naturalny 0% tłuszczu – 2 łyżki (50g)
Herbata bez cukru
II śniadanie
- banan – 2/3 średniego (100g)
- serek waniliowy (40g)
Obiad
Zupa z fasolki szparagowej:
- fasolka (80g)
- włoszczyzna (60g)
- ziemniaki – 1 średni (50g)
- olej – 1 łyżeczka(4g)
Pulpety z indyka:
- indyk (80g)
- jajko (10g)
- olej – 2 łyżeczki (8g)
- bułka pszenna – 1/4 kajzerki (10g)
Kasza jęczmienna perłowa – 2 pełne łyżki (40g)
Marchewka z groszkiem – 1 szklanka (100g)
Surówka z pora:
- 1/2 średniego (50g)
- jabłko 1/3 średniego (50g)
Woda mineralna
Podwieczorek
Kanapka z serem żółtym niskotłuszczowym:
- chleb zwykły – 1 cienka kromka (30g)
- ser żółty niskotłuszczowy 20% tłuszczu – 1 cienki plasterek (15g)
- rzodkiewki – 5 sztuk (50g)
Kolacja
Sałatka ziemniaczana:
- ziemniaki – 2 średnie (100g)
- ogórek – 1/2 sztuki (50g)
- por – 1/2 średniego (50g)
- twarożek ziołowy – 2 czubate łyżki (80g)
- jogurt naturalny 0% tłuszczu – 1 łyżka (20g)
Sok marchwiowy
- 1 szklanka