Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z biegunką

                

Dzień I

Śniadanie I   ok. 330 kcal

  • bułka pszenna (50g)
  • szynka z indyka – 2 plasterki (50g)
  • biały chudy ser – 1 plaster (50g)
  • margaryna lub masło – 1 płaska łyżeczka (5g)
  • pomidor bez skóry – 1 średnia sztuka (100g)
  • sok jabłkowy – 1/2 szklanki (125ml)
  • woda niegazowana

Śniadanie II   ok. 230 kcal

  • chleb pszenno-żytni – 1 kromka (50g)
  • szynka wieprzowa gotowana – 1 plaster (20g)
  • margaryna lub masło -1 płaska łyżeczka (5g)
  • jabłko – 1 średniej wielkości (150g)
  • woda mineralna

Obiad   ok.630 kcal

  • zupa pomidorowa:

          –   pomidor -1 średni

          – włoszczyzna bez kapusty (60g)

          – bulion – 1/5 szklanki (40ml)

          – ryż – 3 łyżki (60g)

  • cielęcina duszona (100g)
  • ziemniaki – 3 małe (150g)
  • marchewka gotowana (100g)
  • sałata – 5 liści + sos winegret (2 łyżki)
  • kompot z jabłek – 1 szklanka (250ml)

Podwieczorek   ok. 240 kcal

  • banan (170g)
  • biszkopt – 3 szt. (25g)
  • herbata

Kolacja   ok. 370 kcal

  • chleb pszenno-żytni – 2 kromki (100g)
  • ryba w galarecie (100g)
  • sałatka:

         – papryka pieczona bez skóry – 1 strąk (50g)

         – ogórek świeży (bez pestek) (100g)

         – sałata – 2 liście (15g)

         – majonez typu light – 1 łyżeczka (5g)

         – woda mineralna, herbata bez cukru

 

Dzień  II

Śniadanie I   ok.  330 kcal

  • twarożek z jogurtem:

         – chudy ser (1 duży plaster ok. 80g)

         – szczypiorek – 1/2 łyżeczki (2,5g)

         – rzodkiewki – 5 szt. (50g)

         – jogurt naturalny (150g)

  • chleb żytni jasny – 1 szt. (50g)
  • bułeczka pszenna – 1 szt. (50g)
  • sok pomidorowy (300ml)

Śniadanie II   ok. 220 kcal

  • bułka maślana – 1 szt. (50g)
  • margaryna lub masło – 1 płaska łyżeczka (5g)
  • ser żółty – 1 plaster (20g)
  • sok jabłkowy – 1/2 szklanki (125ml)
  • woda niegazowana

Obiad      ok. 630 kcal

  • zupa ziemniaczana:

         – ziemniaki – 4 małe (100g)

         – włoszczyzna bez kapusty (60g)

         – mleko 0,5% – 2 łyżki (30g)

         – olej – 1 łyżka (10g)

  • kurczak pieczony (100g)
  • ziemniaki – 3 małe sztuki (150g)
  • sałata – 6 liści (40g) + oliwa – 1 łyżeczka (5g)
  • pomidor bez skóry – 1 średni (100g)
  • kompot z czereśni – 1 szklanka (250ml)

Podwieczorek    ok. 200 kcal

  • ryż z jabłkiem:

         – ryż na sypko – 3 łyżki (60g)

         – jabłko tarte na grubej tarce – 1 średnie (150g)

         – 1 łyżka śmietanki 9%

           (wszystko razem zapiec kilka minut)

  • woda niegazowana, herbata słaba

Kolacja   ok. 350 kcal

  • chleb pszenny zwykły – 2 kromki (100g)
  • filet z dorsza po grecku (140g):

         – filet (100g)

         – warzywa (40g)

  • słaba herbata, woda niegazowana

 

Dzień III

Śniadanie I  ok. 330 kcal

  • płatki kukurydziane – 5 łyżek (25g)
  • mleko 0,5% – 1/2 szklanki (125ml)
  • schab pieczony – 2 plastry (25g)
  • margaryna lub masło – 1 płaska łyżeczka (5g)
  • sok wielowarzywny rozcieńczony – 1/2 szklanki + 1/2 szklanki wody (250ml)
  • kawa zbożowa, woda niegazowana

Śniadanie II  ok. 290 kcal

  • chleb mieszany, pszenno-żytni – 1 kromka (50g)
  • twarożek biały ziarnisty – 1/2 opakowania (75g)
  • cebula czerwona – 1/2 łyżeczki (2,5g)
  • napój winogronowy – 3/4 szklanki (175g)
  • woda mineralna

Obiad   ok. 680 kcal

  • zupa koperkowa:

         – koperek – 1 łyżka (10g)

         – włoszczyzna bez kapusty (60g)

         – ziemniaki – 1 mały (50g)

         – bulion drobiowy – 1/4 szklanki (50ml)

  • dorsz pieczony w folii (150g)
  • ryż na sypko – 2 łyżki (40g)
  • surówka:

         – jabłko (50g)

         – marchew (100g)

         – oliwa/olej – 1/2 łyżeczki (2,5g)

  • kompot z gruszek – 1 szklanka (250g)

Podwieczorek   ok. 170 kcal

  • bułka drożdżowa z jabłkiem – 1 sztuka (60g)
  • kawa zbożowa lub herbata

Kolacja  ok. 330 kcal

  • bułka grahamka (50g)
  • sałatka z tuńczyka:

         – tuńczyk (80g)

         – pomidor bez skóry – 1 średni (100g)

         – ziemniak – 1 mały (50g)

         – cukinia (bez pestek) (80g)

         – oliwa/olej – 1/2 łyżeczki (2,5g)

  • woda mineralna

 

 Dzień IV

Śniadanie I  ok. 290 kcal

  • chleb pszenno-żytni – 3 kromki (90g)
  • margaryna lub masło – 2 płaskie łyżeczki (10g)
  • polędwica sopocka – 2 plasterki (30g)
  • chuda ryba wędzona np. pstrąg, dorsz, sielawa (40g)
  • sok pomidorowy – 1 szklanka (250ml)
  • kawa zbożowa lub słaba herbata

Śniadanie II   ok.280 kcal

  • bułka pszenna – 1 sztuka (50g)
  • szynka wieprzowa gotowana – 1 plaster (20g)
  • pomidor bez skóry – 1 średnia sztuka (100g)
  • sok z cytrusów – 1/2 szklanki soku + 1/2 szklanki wody mineralnej (250g)

Obiad   ok. 670 kcal

  • zupa pieczarkowa – krem:

         – pieczarki – 2 duże (50g)

         – włoszczyzna bez kapusty (60g)

         – bulion drobiowy – 1/4 szklanki (50ml)

         – makaron – 1 filiżanka (15g)

  • indyk pieczony w folii (100g)
  • ziemniaki puree – 5 łyżek (150g)
  • dynia z jabłkiem:

         – jabłko – 1 średnie (150g)

         – dynia (100g)

         – oliwa/olej – 1 łyżka (10g)

         – przyprawy; szczypta gałki muszkatołowej i ew. cukru

  • kompot z czereśni – 1 szklanka

Podwieczorek   ok. 200 kcal

  • galaretka gruszkowa – 1/2 szklanki galaretki + 1 średniej wielkości (250g)
  • biszkopty – 1 sztuka (8g)
  • woda mineralna niegazowana

Kolacja  ok. 360 kcal

  • chleb pszenny biały – 2 kromki (80g)
  • masło lub margaryna – 1 łyżeczka (5g)
  • ryba faszerowana (80g)
  • sałatka:

         – sałata – 2 liście (20g)

         – pomidor bez skóry – 1 średni (100g)

         – szparagi – 1/2 szklanki (60g)

         – oliwa/olej – 1/2 łyżeczki(2,5g)

  • woda mineralna