Dieta przeciwmiażdżycowa

 

Cholesterol krążący w Twojej krwi przenika do tętnic przyczyniając się do ich zwężenia. Może to być powodem zawału serca i udaru mózgu. Wysoki poziom cholesterolu nie sprawia dolegliwości, co nie znaczy, że nie jesteś zagrożony chorobą serca.

Poziom cholesterolu całkowitego w Twojej krwi nie powinien przekraczać 190 mg/dl a cholesterolu LDL 115 mg/dl. Jeżeli jest wyższy to należy go obniżyć i przeciwdziałać jego szkodliwym właściwością. Możesz tego dokonać przestrzegając diety o małej zawartości tłuszczu zwierzęcego a dużej ilości warzyw i owoców. Ważne jest częste spożywanie tłustych ryb morskich lub preparatów farmaceutycznych zawierających kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy tłuszczowe omega-3 zwiększają odporność ścian tętnic na rozwój miażdżycy. Lipoproteiny HDL zmniejszają stężenie cholesterolu w ścianie tętnic.

 

WYKAZ PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH W DIECIE PRZECIWMIAŻDŻYCOWEJ

 

ZALECANE

DOZWOLONE W UMIARKOWANYCH ILOŚCIACH  

PRZECIWWSKAZANE

PRODUKTY ZBOŻOWE Pieczywo razowe, owsianka, ryż, makaron, płatki kukurydziane, musli, kasze gruboziarniste Białe pieczywo Rogaliki francuskie (croissant)
WARZYWA

I OWOCE

Warzywa świeże i mrożone, groszek zielony, kukurydza, ziemniaki. Owoce świeże i suszone, owoce konserwowe (niesłodzone). Soki owocowe (niskosłodzone) i warzywne Ziemniaki lub frytki smażone na świeżym oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek Frytki, ziemniaki, warzywa przygotowane na maśle, smalcu lub twardej margarynie, warzywa solone i konserwowe, chipsy
NABIAŁ Mleko, jogurt, kefir (odtłuszczone). Chude sery i twarogi. Białko jajek Mleko, jogurt, kefir (półtłuste), sery półtłuste. Dwa całe jajka na tydzień Pełne mleko, śmietana, mleko skondensowane. ”Zabielacze”  do kawy, sery pełnotłuste, jogurt i  kefir pełnotłusty
RYBY I OWOCE MORZA Ryby (z rusztu, gotowane), unikać skóry. Ryby smażone na oleju rzepakowym. Ryby wędzone Ryby smażone na maśle, smalcu lub twardej margarynie
MIĘSO Indyki, kurczaki (usunąć skórę z drobiu). Cielęcina, króliki, dziczyzna Chuda wędlina, jagnięcina, szynka, kiełbasa drobiowa Mięso  z widocznym tłuszczem, kaczki, gęsi, kiełbasy, salami, pasztety
NASIONA STRĄCZKOWE Soja, groch, fasola, soczewica
TŁUSZCZE Margaryny miękkie ze sterolami lub stanolami Wybierać olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Dopuszcza się olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, do stosowania na zimno. Margaryny miękkie Masło, smalec, słonina, łój. Tłuszcz spod pieczeni. Margaryny twarde
ZUPY Zupy warzywne, chude wywary mięsne Zupy zaprawiane śmietaną i innymi tłuszczami
SOSY

I PRZYPRAWY

Pieprz, musztarda, zioła, przyprawy korzenne Sosy sałatkowe niskotłuszczowe (np. na bazie chudego jogurtu) Sól, majonez, sosy i kremy sałatkowe. Sosy i do mięsa i ryb zawierające tłuszcze
DESERY Sorbety, galaretki, bezy, budynie na mleku chudym, sałatki owocowe, orzechy włoskie i migdały Ciasta i ciasteczka zawierające bardzo mało tłuszczu, marcepany, chałwa, nugat, orzechy laskowe, ziemne, pistacjowe, brazylijskie, kutia Lody, kremy, budynie na pełnym mleku. Sosy na śmietanie lub maśle. Torty, przemysłowe wyroby cukiernicze, czekolada, toffi, karmelki, orzechy kokosowe i solone
NAPOJE Kawa filtrowana lub rozpuszczalna, herbata Alkohol Kawa gotowana i parzona po turecku