Dieta trzustkowa
Zwykle spożywane na śniadania, lekkie posiłki w ciągu dnia, kolację |
Zwykle spożywane na obiad |
||
Chleb, pieczywo | Czerstwy chleb, dobrze wypieczony chleb mieszany, suchary; unikać świeżego pieczywa jasnego | Zupy, sosy | Chudy rosół na mięsie, lekko przyprawione zupy z dozwolonych warzyw, kiełki, krupniki z dozwolonych kasz, barszcz, zupa pomidorowa, przetarte zupy owocowe, sosy o małej zawartości tłuszczu |
Mleko, produkty mleczne | Mleko (2% tłuszczu), mleko odtłuszczone, mleko zsiadłe, odtłuszczony jogurt (0% tłuszczu), kefir, chudy twaróg i ser biały (do 3% tłuszczu), kwaśna śmietana (do 10% tłuszczu), mleko skondensowane (5% i 7,5%) | Mięso, drób | Chuda cielęcina, chuda wołowina, polędwica, wątroba, nerki, serca, ozór, chuda kura, kurczak, chuda indyczka, królik; unikać baraniny, tłustego mięsa wołowego i cielęcego, tłustej wieprzowiny, kaczki, gęsi |
Tłuszcze i oleje | Masło, margaryna roślinna, oleje, roślinne, olej słonecznikowy, sojowy, oliwa; unikać smalcu, łoju, słoniny, oleju rzepakowego | Ryby | Okoń, dorsz, flądra, pstrąg, szczupak, kergulena, morszczuk, leszcz, płotka, sandacz, świeży tuńczyk, ryba w galarecie; unikać śledzia, karpia, węgorza, makreli, łososia, sardynek w oleju, tuńczyka w oleju |
Wędliny | Kiełbasa chuda i niewędzona, szynka bez tłuszczu, polędwica, chuda zimna pieczeń, cielęcina i drób w galarecie; unikać tłustych kiełbas, pasztetowej, salcesonu, boczku, wędzonki, bekonu, kabanosów, konserw mięsnych i rybnych | Potrawy z jaj | Jajka na miękko, omlet z piany, luźna jajecznica z dodatkiem masła lub oleju, jajko do zagęszczania zup, sosów, legumin; unikać jaj gotowanych na twardo, smażonych |
Owoce | Obrane jabłka i gruszki, banany, pomarańcze, mandarynki, grapefruit, truskawki, maliny, jeżyny, kiwi, brzoskwinie, morele, kompoty owocowe; unikać śliwek, agrestu, porzeczek, orzechów, czereśni, owoców suszonych | Ziemniaki | Ziemniaki solone gotowane, ziemniaki w mundurkach, ziemniaki puree, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków, kopytka; unikać frytek, smażonych ziemniaków, placków ziemniaczanych |
Napoje | Herbata, kawa zbożowa, kawa naturalna – jeśli nie ma przeciwwskazań, soki owocowe i warzywne, koktajle mleczne, herbaty ziołowe, woda mineralna niegazowana; bezwzględnie unikać alkoholu, kakao, płynnej czekolady i napojów gazowanych | Warzywa, sałatki | Młode marchewki, młoda fasolka szparagowa, kalafior, pomidory bez skórki, pieczarki, sałata, młody groszek, buraki, seler, szpinak, rzodkiew, koper włoski, sałatki jarzynowe z dozwolonych warzyw, przyprawione octem winnym lub sokiem z cytryny; unikać cebuli, fasoli, bobu, grochu, kapusty, papryki, sałatek z majonezem |
Cukier, ciasta i słodycze | Cukier, cukier gronowy, miód pszczeli, słodzik, galaretka, marmolada, czerstwe ciasta drożdżowe, biszkopt, piernik, keks, bezy, wafle, dżemy, kisiele; unikać tortów, ciastek smażonych na tłuszczu (pączków, faworków, także naleśników), ciastek z kremami, ciasta piaskowego, cukierków, czekolady, czekoladek, chałwy, słodyczy z orzechami | Produkty zbożowe, makarony, kasze | Mąka zbożowa, mąka ziemniaczana, ryż, płatki owsiane i pszenne, płatki kukurydziane, makarony, grysik, kasze drobne – manna, krakowska; unikać kaszy pęczak, gryczanej, grubych makaronów |
Przyprawy, zioła, dodatki do potraw | Pietruszka, koper włoski, wszystkie zioła, przecier pomidorowy, ketchup, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, anyż, goździki, cynamon, wanilia, muszkat, curry, chili, czosnek do aromatu; unikać pieprzu octu, musztardy, ostrej papryki, maggi |