Dieta trzustkowa

 

Zwykle spożywane na śniadania, lekkie posiłki w ciągu dnia, kolację

Zwykle spożywane na obiad

Chleb, pieczywo Czerstwy chleb, dobrze wypieczony chleb mieszany, suchary; unikać świeżego pieczywa jasnego Zupy, sosy Chudy rosół na mięsie, lekko przyprawione zupy z dozwolonych warzyw, kiełki, krupniki z dozwolonych kasz, barszcz, zupa pomidorowa, przetarte zupy owocowe, sosy o małej zawartości tłuszczu
Mleko, produkty mleczne Mleko (2% tłuszczu), mleko odtłuszczone, mleko zsiadłe, odtłuszczony jogurt (0% tłuszczu), kefir, chudy twaróg i ser biały (do 3% tłuszczu), kwaśna śmietana (do 10% tłuszczu), mleko skondensowane (5% i 7,5%) Mięso, drób Chuda cielęcina, chuda wołowina, polędwica, wątroba, nerki, serca, ozór, chuda kura, kurczak, chuda indyczka, królik; unikać baraniny, tłustego mięsa wołowego i cielęcego, tłustej wieprzowiny, kaczki, gęsi
Tłuszcze i oleje Masło, margaryna roślinna, oleje, roślinne, olej słonecznikowy, sojowy, oliwa; unikać smalcu, łoju, słoniny, oleju rzepakowego Ryby Okoń, dorsz, flądra, pstrąg, szczupak, kergulena, morszczuk, leszcz, płotka, sandacz, świeży tuńczyk, ryba w galarecie; unikać śledzia, karpia, węgorza, makreli, łososia, sardynek w oleju, tuńczyka w oleju
Wędliny Kiełbasa chuda i niewędzona, szynka bez tłuszczu, polędwica, chuda zimna pieczeń, cielęcina i drób w galarecie; unikać tłustych kiełbas, pasztetowej, salcesonu, boczku, wędzonki, bekonu, kabanosów, konserw mięsnych i rybnych Potrawy z jaj Jajka na miękko, omlet z piany, luźna jajecznica z dodatkiem masła lub oleju, jajko do zagęszczania zup, sosów, legumin; unikać jaj gotowanych na twardo, smażonych
Owoce Obrane jabłka i gruszki, banany, pomarańcze, mandarynki, grapefruit, truskawki, maliny, jeżyny, kiwi, brzoskwinie, morele, kompoty owocowe; unikać śliwek, agrestu, porzeczek, orzechów, czereśni, owoców suszonych Ziemniaki Ziemniaki solone gotowane, ziemniaki w mundurkach, ziemniaki puree, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków, kopytka; unikać frytek, smażonych ziemniaków, placków ziemniaczanych
Napoje Herbata, kawa zbożowa, kawa naturalna – jeśli nie ma przeciwwskazań, soki owocowe i warzywne, koktajle mleczne, herbaty ziołowe, woda mineralna niegazowana; bezwzględnie unikać alkoholu, kakao, płynnej czekolady i napojów gazowanych Warzywa, sałatki Młode marchewki, młoda fasolka szparagowa, kalafior, pomidory bez skórki, pieczarki, sałata, młody groszek, buraki, seler, szpinak, rzodkiew, koper włoski, sałatki jarzynowe z dozwolonych warzyw, przyprawione octem winnym lub sokiem z cytryny; unikać cebuli, fasoli, bobu, grochu, kapusty, papryki, sałatek z majonezem
Cukier, ciasta i słodycze Cukier, cukier gronowy, miód pszczeli, słodzik, galaretka, marmolada, czerstwe ciasta drożdżowe, biszkopt, piernik, keks, bezy, wafle, dżemy, kisiele; unikać tortów, ciastek smażonych na tłuszczu (pączków, faworków, także naleśników), ciastek z kremami, ciasta piaskowego, cukierków, czekolady, czekoladek, chałwy, słodyczy z orzechami Produkty zbożowe, makarony, kasze Mąka zbożowa, mąka ziemniaczana, ryż, płatki owsiane i pszenne, płatki kukurydziane, makarony, grysik, kasze drobne – manna, krakowska; unikać kaszy pęczak, gryczanej, grubych makaronów
    Przyprawy, zioła, dodatki do potraw Pietruszka, koper włoski, wszystkie zioła, przecier pomidorowy, ketchup, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, anyż, goździki, cynamon, wanilia, muszkat, curry, chili, czosnek do aromatu; unikać pieprzu octu, musztardy, ostrej papryki, maggi