Dna moczanowa
| PRODUKTY DOZWOLONE poniżej 100mg/100g | PRODUKTY DOZWOLONE poniżej 100mg/100g |
||
|---|---|---|---|
| Rodzaj produktu | Zawartość kwasu moczowego w postaci puryn (mg/100g) | Rodzaj produktu | Zawartość kwasu moczowego w postaci puryn (mg/100g) |
| Chleb pszenny jasny | 14 | banan | 57 |
| Makaron pszenny jasny | 35 | Ziemniak gotowany | 16 |
| Cebula | 13 | Jabłko | 14 |
| Jogurt 3,5% tłuszczu | 8 | Por | 74 |
| Ryż biały | 5 | Ogórek | 7 |
| Budyń czekoladowy | 55 | Oliwki zielone | 29 |
| Orzechy laskowe | 37 | Rzodkiew | 10 |
| Mleko | 17 | Truskawka | 21 |
| Ser żółty | 10 | Brokuły | 81 |
| Ser biały | 10 | Brzoskwinia | 21 |
| Morela suszona | 60 | Kapusta biała | 22 |
| Kukurydza | 52 | Kalafior | 51 |
| PRODUKTY ABSOLUTNIE NIEWSKAZANE DO SPOŻYCIA powyżej 200mg/100g | PRODUKTY DOZWOLONE OKAZJONALNIE poniżej 200mg/100g | ||
|---|---|---|---|
| Rodzaj produktu | Zawartość kwasu moczowego w postaci puryn (mg/100g) | Rodzaj produktu | Zawartość kwasu moczowego w postaci puryn (mg/100g) |
| Serce wieprzowe | 530 | Karkówka, polędwica, łopatka wołowa | 130 |
| Wątroba cielęca | 460 | Pierś z kurczakiem | 175 |
| Wątroba wieprzowa | 515 | Pierś z kaczki | 138 |
| Płuca wieprzowe | 434 | Szynka | 131 |
| Wątroba z kurczaka | 243 | Kiełbasa wieprzowa | 110 |
| Szprot wędzony | 804 | Łopatka cielęca | 140 |
| Sardynka | 480 | Schab z kością | 145 |
| Śledź | 219 | Mięso królicze | 132 |
| Pstrąg | 297 | Halibut | 178 |
| Tuńczyk | 257 | Karp | 160 |
| Anchois | 239 | Sandacz | 110 |
| Drożdże | 680 | Łosoś | 170 |
| Fasola | 200 | Makrela | 145 |
| Soja | 200 | Homar | 118 |
| Krewetki | 147 | ||
| Groch | 109 | ||
| Winogrona | 107 | ||
| Ciecierzyca | 109 | ||
| Nasiona maku | 170 | ||
| Nasiona słonecznika | 143 | ||