Dna moczanowa
PRODUKTY DOZWOLONE poniżej 100mg/100g | PRODUKTY DOZWOLONE poniżej 100mg/100g |
||
---|---|---|---|
Rodzaj produktu | Zawartość kwasu moczowego w postaci puryn (mg/100g) | Rodzaj produktu | Zawartość kwasu moczowego w postaci puryn (mg/100g) |
Chleb pszenny jasny | 14 | banan | 57 |
Makaron pszenny jasny | 35 | Ziemniak gotowany | 16 |
Cebula | 13 | Jabłko | 14 |
Jogurt 3,5% tłuszczu | 8 | Por | 74 |
Ryż biały | 5 | Ogórek | 7 |
Budyń czekoladowy | 55 | Oliwki zielone | 29 |
Orzechy laskowe | 37 | Rzodkiew | 10 |
Mleko | 17 | Truskawka | 21 |
Ser żółty | 10 | Brokuły | 81 |
Ser biały | 10 | Brzoskwinia | 21 |
Morela suszona | 60 | Kapusta biała | 22 |
Kukurydza | 52 | Kalafior | 51 |
PRODUKTY ABSOLUTNIE NIEWSKAZANE DO SPOŻYCIA powyżej 200mg/100g | PRODUKTY DOZWOLONE OKAZJONALNIE poniżej 200mg/100g | ||
---|---|---|---|
Rodzaj produktu | Zawartość kwasu moczowego w postaci puryn (mg/100g) | Rodzaj produktu | Zawartość kwasu moczowego w postaci puryn (mg/100g) |
Serce wieprzowe | 530 | Karkówka, polędwica, łopatka wołowa | 130 |
Wątroba cielęca | 460 | Pierś z kurczakiem | 175 |
Wątroba wieprzowa | 515 | Pierś z kaczki | 138 |
Płuca wieprzowe | 434 | Szynka | 131 |
Wątroba z kurczaka | 243 | Kiełbasa wieprzowa | 110 |
Szprot wędzony | 804 | Łopatka cielęca | 140 |
Sardynka | 480 | Schab z kością | 145 |
Śledź | 219 | Mięso królicze | 132 |
Pstrąg | 297 | Halibut | 178 |
Tuńczyk | 257 | Karp | 160 |
Anchois | 239 | Sandacz | 110 |
Drożdże | 680 | Łosoś | 170 |
Fasola | 200 | Makrela | 145 |
Soja | 200 | Homar | 118 |
Krewetki | 147 | ||
Groch | 109 | ||
Winogrona | 107 | ||
Ciecierzyca | 109 | ||
Nasiona maku | 170 | ||
Nasiona słonecznika | 143 |