Produkty zalecane, dozwolone w umiarkowanych ilościach i
przeciwwskazane w hipercholesterolemii
|
|||
Grupy
produktów
|
Zalecane |
Dozwolone w
umiarkowanych
ilościach
|
Przeciwwskazane |
Produkty
zbożowe
|
Pieczywo razowe, owsianka, muesli, płatki „corn flakes”, ryż,
makaron, kasze gruboziarniste
|
Białe pieczywo | Rogaliki francuskie |
Warzywa i
owoce
|
Warzywa świeże i mrożone + fasola, kukurydza, soczewica,
groch, ziemniaki gotowane, owoce świeże i suszone, soki owocowe niesłodzone, soki
warzywne
|
Ziemniaki lub frytki smażone na świeżym oleju rzepakowym lub
oliwie z oliwek
|
Frytki, ziemniaki, warzywa
przygotowane na maśle,
smalcu lub twardej margarynie, warzywa solone i
konserwowe, chipsy
|
Nabiał |
Mleko, jogurt, kefir (odtłuszczone) 0,5 – 2%,
chude sery i twarogi, jaja
do 2 szt. tygodniowo
|
Mleko, jogurt, kefir (półtłuste), półtłuste sery, feta i mozzarella Ligot, Gouda, Edamski, 2 całe
jajka na tydzień
|
Mleko, jogurt, śmietana
(tłuste), sery pełnotłuste, feta i
mozzarella pełnotłuste,
„zabielacze” do kawy
|
Ryby
|
Ryby z rusztu, gotowane
(unikać skóry)
|
Ryby smażone na oleju rzepakowym, ryby wędzone
|
Ryby smażone na maśle,
smalcu lub twardej margarynie
|
Mięso |
Indyk, kurczak, królik,
cielęcina, dziczyzna
|
Chuda wołowina, jagnięcina 1 –
2 na tydzień, szynka, kiełbasa
drobiowa lub cielęca
|
Mięso z tłuszczem, kaczki,
gęsi, kiełbasy, salami, pasztety
|
Nasiona strączkowe | Soja, groch, fasola, soczewica | ||
Tłuszcze |
Margaryny miękkie ze stanolami lub fitosterolami
|
Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek, olej słonecznikowy,
kukurydziany, sojowy na zimno, margaryny miękkie
|
Masło, smalec, słonina, łój,
tłuszcz spod pieczeni,
margaryny twarde
|
Zupy |
Zupy warzywne, chude
wywary mięsne
|
Zupy warzywne, chude
wywary mięsne
|
Zupy zaprawiane śmietaną i innymi tłuszczami
|
Sosy i przyprawy
|
Pieprz, musztarda, zioła,
przyprawy korzenne
|
Sosy sałatkowe niskotłuszczowe na bazie chudego jogurtu
|
Sól, majonezy, sosy i kremy
sałatkowe przetworzone, sosy
do mięsa i ryb zawierające
tłuszcz
|
Desery |
sałatki owocowe, sorbety,
galaretki, bezy, budynie na
chudym mleku
|
Lody, kremy, budynie na
pełnym mleku, sosy na
śmietanie lub maśle
|
|
Wypieki
|
Ciasta i ciasteczka zawierające bardzo mało tłuszczu
|
||
Wyroby cukiernicze
|
marcepany, chałwa,
nugat
|
torty, przemysłowe wyroby
cukiernicze, czekolada, toffi,
karmelki
|
|
Orzechy
|
Orzechy włoskie i migdały |
orzechy laskowe, ziemne, pistacjowe, brazylijskie
|
orzechy kokosowe i solone |
Napoje |
Kawa filtrowana lub
rozpuszczalna, herbata
|
Alkohol | Kawa parzona |