Produkty zalecane, dozwolone w umiarkowanych ilościach i
przeciwwskazane w hipercholesterolemii
Grupy
produktów
Zalecane
Dozwolone w
umiarkowanych
ilościach
Przeciwwskazane
Produkty
zbożowe
Pieczywo razowe, owsianka, muesli, płatki „corn flakes”, ryż,
makaron, kasze gruboziarniste
Białe pieczywo Rogaliki francuskie
Warzywa i
owoce
Warzywa świeże i mrożone + fasola, kukurydza, soczewica,
groch, ziemniaki gotowane, owoce świeże i suszone, soki owocowe niesłodzone, soki
warzywne
Ziemniaki lub frytki smażone na świeżym oleju rzepakowym lub
oliwie z oliwek
Frytki, ziemniaki, warzywa
przygotowane na maśle,
smalcu lub twardej margarynie, warzywa solone i
konserwowe, chipsy
Nabiał
Mleko, jogurt, kefir (odtłuszczone) 0,5 – 2%,
chude sery i twarogi, jaja
do 2 szt. tygodniowo
Mleko, jogurt, kefir (półtłuste), półtłuste sery, feta i mozzarella Ligot, Gouda, Edamski, 2 całe
jajka na tydzień
Mleko, jogurt, śmietana
(tłuste), sery pełnotłuste, feta i
mozzarella pełnotłuste,
„zabielacze” do kawy
Ryby
Ryby z rusztu, gotowane
(unikać skóry)
Ryby smażone na oleju rzepakowym, ryby wędzone
Ryby smażone na maśle,
smalcu lub twardej margarynie
Mięso
Indyk, kurczak, królik,
cielęcina, dziczyzna
Chuda wołowina, jagnięcina 1 –
2 na tydzień, szynka, kiełbasa
drobiowa lub cielęca
Mięso z tłuszczem, kaczki,
gęsi, kiełbasy, salami, pasztety
Nasiona strączkowe Soja, groch, fasola, soczewica
Tłuszcze
Margaryny miękkie ze stanolami lub fitosterolami
Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek, olej słonecznikowy,
kukurydziany, sojowy na zimno, margaryny miękkie
Masło, smalec, słonina, łój,
tłuszcz spod pieczeni,
margaryny twarde
Zupy
Zupy warzywne, chude
wywary mięsne
Zupy warzywne, chude
wywary mięsne
Zupy zaprawiane śmietaną i innymi tłuszczami
Sosy i przyprawy
Pieprz, musztarda, zioła,
przyprawy korzenne
Sosy sałatkowe niskotłuszczowe na bazie chudego jogurtu
Sól, majonezy, sosy i kremy
sałatkowe przetworzone, sosy
do mięsa i ryb zawierające
tłuszcz
Desery
sałatki owocowe, sorbety,
galaretki, bezy, budynie na
chudym mleku
Lody, kremy, budynie na
pełnym mleku, sosy na
śmietanie lub maśle
Wypieki
Ciasta i ciasteczka zawierające bardzo mało tłuszczu
Wyroby cukiernicze
marcepany, chałwa,
nugat
torty, przemysłowe wyroby
cukiernicze, czekolada, toffi,
karmelki
Orzechy
Orzechy włoskie i migdały
orzechy laskowe, ziemne, pistacjowe, brazylijskie
orzechy kokosowe i solone
Napoje
Kawa filtrowana lub
rozpuszczalna, herbata
Alkohol Kawa parzona