Dieta po wirusowym zapaleniu wątroby
przez okres 3-6 miesięcy
PRODUKTY DOZWOLONE |
|
Napoje | Słaba herbata, kawa zbożowa, mleko słodkie, kwaśne, jogurt, soki owocowe, soki jarzynowe |
Pieczywo | Czerstwe, pszenne, żytnie |
Produkty zbożowe | Potrawy gotowane z wszelkiego rodzaju mąki i kasz (drobne kluseczki, makaron) |
Zupy | Owocowe, z warzyw zaprawiane mąką i słodką śmietaną (1 łyżka śmietany) lub niewielką ilością masła, ewentualnie gotowane na chudych mięsach bez kości |
Tłuszcze | Świeże masło, oleje roślinne w ilości 5 dkg dziennie, dzieciom nie wolno podawać margaryny |
Mięso, sery, jajka | Ser biały, twaróg, chude mięso, gotowana wołowina i cielęcina, chuda szynka, polędwica, parówki, chuda gotowana wieprzowina, chuda wędlina
Chude ryby tylko gotowane: karp, leszcz, okoń, dorsz, szczupak Chudy drób: kury, indyki, jajka gotowane w ograniczonej ilości – najwyżej jedno dziennie |
Warzywa | Duże ilości warzyw gotowanych, surówki z marchwi, sałata zielona, kartofle świeże najlepiej utarte |
Owoce | Surowe dojrzałe jabłka, śliwki, poziomki, truskawki, jagody, maliny. Wszystkie odmiany owoców w postaci soków, przecierów i kompotów, marmolady i powidła |
Słodycze | Miód i cukier |
Desery | Kisiele, kremy owocowe, musy, biszkopty i bezy |
Przyprawy | Sól, kminek, ziele angielskie, kwasek cytrynowy, wanilia, koperek, liście laurowe, cynamon |
PRODUKTY ZABRONIONE
- Kakao, czekolada, cukierki czekoladowe wszelkiego rodzaju, świeże pieczywo pszenne i żytnie
- Napoje alkoholowe i wody gazowane
- Mocne rosoły, zupy na kościach z zasmażką
- Produkty strączkowe w każdej postaci, kluski kładzione twarde
- Tłuszcze: słonina, smalec, margaryna, oleje, smalec z drobiu
- Mięso smażone, pieczone i duszone w dużej ilości tłuszczu
- Ryby: śledź, łosoś, węgorz
- Wszystkie marynaty mięsne i rybne
- Żółtka jaj w większej ilości
- Wszystkie odmiany owoców surowych i niedojrzałych, szczególnie agrest, gruszki i porzeczki
- Z ciast: kruche ciasto, torty, pączki i chruściki
- Przyprawy: ocet, musztarda, imbir, papryka, pieprz naturalny, szczypior, cebula i szczaw