Dieta po wirusowym zapaleniu wątroby

przez okres 3-6 miesięcy

 

PRODUKTY DOZWOLONE

Napoje Słaba herbata, kawa zbożowa, mleko słodkie, kwaśne, jogurt, soki owocowe, soki jarzynowe
Pieczywo Czerstwe, pszenne, żytnie
Produkty zbożowe Potrawy gotowane z wszelkiego rodzaju mąki i kasz (drobne kluseczki, makaron)
Zupy Owocowe, z warzyw zaprawiane mąką i słodką śmietaną (1 łyżka śmietany) lub niewielką ilością masła, ewentualnie gotowane na chudych mięsach bez kości
Tłuszcze Świeże masło, oleje roślinne w ilości 5 dkg dziennie, dzieciom nie wolno podawać margaryny
Mięso, sery, jajka Ser biały, twaróg, chude mięso, gotowana wołowina i cielęcina, chuda szynka, polędwica, parówki, chuda gotowana wieprzowina, chuda wędlina

Chude ryby tylko gotowane: karp, leszcz, okoń, dorsz, szczupak

Chudy drób: kury, indyki, jajka gotowane w ograniczonej ilości – najwyżej jedno dziennie

Warzywa Duże ilości warzyw gotowanych, surówki z marchwi, sałata zielona, kartofle świeże najlepiej utarte
Owoce Surowe dojrzałe jabłka, śliwki, poziomki, truskawki, jagody, maliny. Wszystkie odmiany owoców w postaci soków, przecierów i kompotów, marmolady i powidła
Słodycze Miód i cukier
Desery Kisiele, kremy owocowe, musy, biszkopty i bezy
Przyprawy Sól, kminek, ziele angielskie, kwasek cytrynowy, wanilia, koperek, liście laurowe, cynamon

 

PRODUKTY ZABRONIONE

  • Kakao, czekolada, cukierki czekoladowe wszelkiego rodzaju, świeże pieczywo pszenne i żytnie
  • Napoje alkoholowe i wody gazowane
  • Mocne rosoły, zupy na kościach z zasmażką
  • Produkty strączkowe w każdej postaci, kluski kładzione twarde
  • Tłuszcze: słonina, smalec, margaryna, oleje, smalec z drobiu
  • Mięso smażone, pieczone i duszone w dużej ilości tłuszczu
  • Ryby: śledź, łosoś, węgorz
  • Wszystkie marynaty mięsne i rybne
  • Żółtka jaj w większej ilości
  • Wszystkie odmiany owoców surowych i niedojrzałych, szczególnie agrest, gruszki i porzeczki
  • Z ciast: kruche ciasto, torty, pączki i chruściki
  • Przyprawy: ocet, musztarda, imbir, papryka, pieprz naturalny, szczypior, cebula i szczaw