Jak zdrowo grillować?

Dania z grilla, pod warunkiem że zostaną odpowiednio przyrządzone, zawierają mało tłuszczu. Przy zachowaniu pewnych zasad grillowanie może być dobrym sposobem na urozmaicenie naszej diety, zwłaszcza w okresie wiosenno-letnim.

  1. Nie kładź mięsa bezpośrednio na ruszt – stosuj tacki aluminiowe jednorazowego użytku i folię aluminiową.
  2. Dobrze rozgrzej grill.
  3. Oczyść ruszt z resztek spalonego tłuszczu i poprzednich potraw.
  4. Najbezpieczniejszą formą grillowania jest użycie grilla elektrycznego.
  5. Ogranicz grillowanie tłustych mięs i wędlin.
  6. Nie trzymaj mięsa zbyt długo na ruszcie, bo stanie się suche i ciężkostrawne a w spieczonych częściach zgromadzą się szkodliwe substancje.

 

! Grubość porcji mięsa przeznaczonej do grillowania powinna wynosić ok. 2 cm – dzięki temu nie przypalisz wierzchniej warstwy, a uzyskasz soczyste wnętrze.

 

Co na grilla dla osób z hipercholesterolemią?

W diecie osób z hipercholesterolemią należy ograniczyć produkty pochodzenia zwierzęcego zawierającego  duże ilości cholesterolu, żeberka, tłustą wieprzowinę czy boczek. Trzeba też pamiętać o zwiększeniu udziału produktów bogatych w składniki obniżające poziom cholesterolu we krwi, a więc o: warzywach, owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, olejach roślinnych (dodawanych do sałatek i surówek towarzyszących potrawom grillowanym).

RYBY

Grillowanie ryb w folii aluminiowej jest bardzo dobrą metodą obróbki i alternatywą dla smażenia. Możemy w ten sposób przyrządzać właściwie dowolną rybę: pstrąga, karpia, szczupaka, okonia, leszcza a także tłuste ryby morskie (makrelę, łososia, sardynkę, śledzia), szczególnie polecane ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Ryby świetnie się komponują z takimi ziołami jak: tymianek, oregano, pieprz ziołowy czy koperek.

DRÓB

Chude mięso drobiowe (filet z piersi lub udka indyka bądź kurczaka) to wdzięczny surowiec do marynowania, przyprawiania i krótkiej obróbki na grillu. Jest polecane ze względu na niską zawartość cholesterolu ( pod warunkiem, ze nie zjada się skórki). Pasują do niego takie zioła i przyprawy jak: słodka papryka, oregano, tymianek, curry, kolendra, pieprz i czosnek.

CHUDE MIĘSO WIEPRZOWE I WOŁOWE

Polędwiczka i szynka wieprzowa zamarynowane i zawinięte w folię aluminiową czy steki ułożone na tacce aluminiowej smakują wyśmienicie z grilla. Do tego rodzaju mięs najlepiej dodawać: majeranek, rozmaryn, tymianek, cząber, pieprz, czosnek i pietruszkę.

SZASZŁYKI – GRILLOWE SZALEŃSTWO

To szczególnie polecane danie grillowe ze względu na to, że można je przyrządzić z chudych kawałków mięsa, poprzetykanych warzywami, np. różnokolorowa papryką, cebulą i cukinią.

DO DAŃ Z GRILLA ZAWSZE SURÓWKA !

Grillowane potrawy jedź z dużą ilością świeżych warzyw i owoców – zawarte w nich witaminy i składniki mineralne wzbogacają jadłospis, antyoksydanty zabezpieczają przed działaniem wolnych rodników, a błonnik pokarmowy obniży poziom cholesterolu. Do dań mięsnych z grilla warto zatem przygotować surówkę z dodatkiem oleju roślinnego i pestek słonecznika.

WARZYWA I OWOCE Z GRILLA – ALTERNATYWA DLA MIĘSA

Grillowane warzywa doprawione papryką, pieprzem, oregano, i bazylią to znakomita i zdrowa propozycja kulinarna. Grillować można również niektóre owoce.

MARYNUJ PRODUKTY NA GRILLA

Marynaty powodują, że mięso staje się delikatniejsze i kruche. Mają też właściwości konserwujące i skrają czas obróbki termicznej.Warto do niej dodać aromatyczne zioła i przyprawy skomponowane samemu ( gotowe mieszanki przyprawowe zawierają bardzo dużo soli).

 

MARYNATA  1   do mięsa

                  Składniki: jogurt naturalny (szklanka), pieprz (1 łyżeczka), papryka słodka (1 łyżeczka)

MARYNATA 2   do mięsa

                  Składniki: musztarda (3 łyżeczki), czosnek (2 ząbki), słodka papryka (2 łyżeczki), suszony majeranek (2 łyżki), liście laurowe (3 sztuki), pieprz (1 łyżeczka), olej rzepakowy (2 łyżeczki)

MARYNATA 3   do ryby

                  Składniki: pieprz (1/2 łyżeczki), papryka słodka (1/2 łyżeczki), koperek świeży, sok z cytryny (4 łyżki), oliwa z oliwek (1 łyżka)