Cukrzyca typu 2 – co jeść?
Bez przeciwwskazań | Z umiarem | Staraj się unikać | |
Śniadanie | Kawa, herbata, mleko, sucharki, płatki owsiane | Biszkopty, kruche ciasteczka, jogurt | Masło, dżem, miód |
Napoje | Soki owocowe, sok pomidorowy | Napoje bezalkoholowe | Alkohole, wina musujące, sosy gotowe i pasty |
Przystawki | Szynka surowa, marynaty | Grzanki, oliwa | Mortadela, boczek, salami, sosy gotowe i pasty |
Pierwsze danie | Makaron, ryż, zupa | Pizza, makaron jajeczny | Uszka, kopytka, łazanki, pierożki i inne wyroby mączne faszerowane |
Drugie danie | Czerwone mięso: wołowina, cielęcina,Mięso białe: królik, kurczę, indyk,
Ryby: dorsz, sola, pstrąg |
Ryby: tuńczyk w olejuSery: chude, twaróg
Jajka: na miękko, na twardo ziemniaki |
Mięso czerwone: wieprzowina, jagnię, kaczka, gęś, perliczka, podrobyRyby: węgorz, łosoś, makrela
Skorupiaki: langusta, raki, kraby Mięczaki: małże Potrawy smażone: z mięsa, warzyw, jajek Sery tłuste: gorgonzola, parmezan |
Dodatki | Szparagi, brokuły, bób, cebula, buraki, fasola, koper włoski, grzyby, bakłażany, peperoni, pomidory, sałata, rzepa, seler, szpinak, dynia, kabaczki | Strączkowe: ciecierzyca, fasolka, soczewica, groszek | |
Tłuszcze | Oliwa z oliwek | Olej roślinny, margaryna | Masło, śmietana, smalec, majonez |
Owoce | Owoce świeże: morele, ananasy, arbuz, pomarańcze, truskawki, grejpfrut, jabłka, melony, brzoskwinie, gruszki, sałatka owocowa bez cukru | Owoce świeże: banany, figi, mandarynki, granaty, winogrona | Kasztany owoce gotowane w cukrze, owoce kandyzowaneOwoce suszone: daktyle, orzechy, nasiona Pini, orzeszki pistacjowe, śliwka |
Napoje | Woda, herbata | Piwo, wino | Napoje słodzone, wino, musujące słodkie |
Deser | Jogurt, galaretka owocowa, tort owocowy | Kruche ciasteczka, lody, budyń czekoladowy | |
Pieczywa i przekąski | Krakersy, sucharki, świeże owoce, chleb |
Organizacja posiłków
Leczenie cukrzycy przewiduje odpowiednie zaopatrywanie organizmu w pokarm w ciągu dnia. Aby utrzymać kontrolę nad poziomem cukru we krwi, należy zatem przestrzegać określonych reguł. Poza tym, właściwa organizacja posiłków jest istotna dla utrzymania prawidłowej wagi ciała a więc:
- Jedz przynajmniej trzy razy dziennie, nigdy nie rezygnuj z obiadu lub kolacji
- Unikaj bułek, zawsze lepszy od bułek jest makaron
- Zjadaj zawsze tyle samo pieczywa czy makaronu
- Dbaj, aby każdy posiłek był bogaty w produkty spożywcze z dużą zawartością błonnika (przetwory zbożowe, warzywa, owoce, strączkowe)
- Zjadaj mniej makaronu oraz chleba, jeśli posiłek zawiera ziemniaki, fasolę albo jeśli chcesz pozwolić sobie na małe ciasteczko
Jak jeść ?
W sytuacji optymalnej posiłek nie powinien trwać krócej niż pół godziny, a więc:
- Żuj powoli koncentrując się na smaku potraw
- Jedz sztućcami, nawet jeśli byłoby Ci wygodniej z nich zrezygnować
- Odkładaj sztućce na talerz pomiędzy poszczególnymi kęsami
- Jedząc nie czytaj gazety i nie oglądaj telewizji
- Zmuś się do picia dużej ilości wody podczas posiłków
Jak gotować i przyprawiać ?
Kontrola wagi ciała polega też na kontroli udziału tłuszczów w pożywieniu
- Gotując i przyprawiając potrawy, odmierzaj oliwę/ olej łyżeczkami
- Do zieleniny stosuj raczej oliwę niż olej
- Do sałatek warzywnych stosuj ogólnie mniej oliwy/oleju, za to więcej przypraw (oregano, koper, bazylia, mięta), do warzyw gotowanych – gałkę muszkatołową
- Zamiast śmietaną i masłem, okraszaj makaron pomidorami i warzywami, unikaj nadziewanych pierożków, uszek itp.
- Preferuj proste i krótkie gotowanie i pieczenie z małą ilością oliwy/oleju
- Stosuj naczynia antyprzywieralne
Rady dla gotującego
- Nie ma konieczności częstego kosztowania potraw podczas gotowania
- Oceń ilość przygotowanego jedzenia: lepiej trochę za mało niż za dużo
- Rób zakupy dopiero po zużyciu poprzednich, według listy – łatwiej wówczas oprzeć się pokusie
- Produkty niebezpieczne (ciastka, czekolada) trzymaj w miejscu trudnie dostępnym
Sytuacje ”ryzyka”
- Przerwa śniadaniowa: zamiast bułki zjedz lepiej talerz makaronu albo sałatkę warzywną z kromką chleba
- Posiłek w restauracji: na pierwsze danie wybieraj zupy lub makaron (nie faszerowany), nie jedz chleba. Ogranicz się do jednego kieliszka wina, staraj się unikać ciastek
- Kolacja u przyjaciół: aby nie dotrzeć do domu twych przyjaciół głodnym, zjedz coś przed wyjściem (jakiś owoc, małą kromkę chleba). Tam chleba już nie jedz. Ogranicz się do jednego kieliszka wina. W przypadku podania potraw dla ciebie nie bezpiecznych, nałóż sobie jedynie odrobinę. Okaż gospodarzom, że bardzo ci smakuje, nie sprawisz im wtedy przykrości.