Cukrzyca typu 2 – co jeść?

 

  Bez przeciwwskazań Z umiarem Staraj się unikać
Śniadanie Kawa, herbata, mleko, sucharki, płatki owsiane Biszkopty, kruche ciasteczka, jogurt Masło, dżem, miód
Napoje Soki owocowe, sok pomidorowy Napoje bezalkoholowe Alkohole, wina musujące, sosy gotowe i pasty
Przystawki Szynka surowa, marynaty Grzanki, oliwa Mortadela, boczek, salami, sosy gotowe i pasty
Pierwsze danie Makaron, ryż, zupa Pizza, makaron jajeczny Uszka, kopytka, łazanki, pierożki i inne wyroby mączne faszerowane
Drugie danie Czerwone mięso: wołowina, cielęcina,Mięso białe: królik, kurczę, indyk,

Ryby: dorsz, sola, pstrąg

Ryby: tuńczyk w olejuSery: chude, twaróg

Jajka: na miękko, na twardo

ziemniaki

Mięso czerwone: wieprzowina, jagnię, kaczka, gęś, perliczka, podrobyRyby: węgorz, łosoś, makrela

Skorupiaki: langusta, raki, kraby

Mięczaki: małże

Potrawy smażone: z mięsa, warzyw, jajek

Sery tłuste: gorgonzola, parmezan

Dodatki Szparagi, brokuły, bób, cebula, buraki, fasola, koper włoski, grzyby, bakłażany, peperoni, pomidory, sałata, rzepa, seler, szpinak, dynia, kabaczki Strączkowe: ciecierzyca, fasolka, soczewica, groszek  
Tłuszcze Oliwa z oliwek Olej roślinny, margaryna Masło, śmietana, smalec, majonez
Owoce Owoce świeże: morele, ananasy, arbuz, pomarańcze, truskawki, grejpfrut, jabłka, melony, brzoskwinie, gruszki, sałatka owocowa bez cukru Owoce świeże: banany, figi, mandarynki, granaty, winogrona Kasztany owoce gotowane w cukrze, owoce kandyzowaneOwoce suszone: daktyle, orzechy, nasiona Pini, orzeszki pistacjowe, śliwka
Napoje Woda, herbata Piwo, wino Napoje słodzone, wino, musujące słodkie
Deser   Jogurt, galaretka owocowa, tort owocowy Kruche ciasteczka, lody, budyń czekoladowy
Pieczywa i przekąski   Krakersy, sucharki, świeże owoce, chleb  

 

Organizacja posiłków

Leczenie cukrzycy przewiduje odpowiednie zaopatrywanie organizmu w pokarm w ciągu dnia. Aby utrzymać kontrolę nad poziomem cukru we krwi, należy zatem przestrzegać określonych reguł. Poza tym, właściwa organizacja posiłków jest istotna dla utrzymania prawidłowej wagi ciała a więc:

  • Jedz przynajmniej trzy razy dziennie, nigdy nie rezygnuj z obiadu lub kolacji
  • Unikaj bułek, zawsze lepszy od bułek jest makaron
  • Zjadaj zawsze tyle samo pieczywa czy makaronu
  • Dbaj, aby każdy posiłek był bogaty w produkty spożywcze z dużą zawartością błonnika (przetwory zbożowe, warzywa, owoce, strączkowe)
  • Zjadaj mniej makaronu oraz chleba, jeśli posiłek zawiera ziemniaki, fasolę albo jeśli chcesz pozwolić sobie na małe ciasteczko

Jak jeść ?

W sytuacji optymalnej posiłek nie powinien trwać krócej niż pół godziny, a więc:

  • Żuj powoli koncentrując się na smaku potraw
  • Jedz sztućcami, nawet jeśli byłoby Ci wygodniej z nich zrezygnować
  • Odkładaj sztućce na talerz pomiędzy poszczególnymi kęsami
  • Jedząc nie czytaj gazety i nie oglądaj telewizji
  • Zmuś się do picia dużej ilości wody podczas posiłków

Jak gotować i przyprawiać ?

Kontrola wagi ciała polega też na kontroli udziału tłuszczów w pożywieniu

  • Gotując i przyprawiając potrawy, odmierzaj oliwę/ olej łyżeczkami
  • Do zieleniny stosuj raczej oliwę niż olej
  • Do sałatek warzywnych stosuj ogólnie mniej oliwy/oleju, za to więcej przypraw (oregano, koper, bazylia, mięta), do warzyw gotowanych – gałkę muszkatołową
  • Zamiast śmietaną i masłem, okraszaj makaron pomidorami i warzywami, unikaj nadziewanych pierożków, uszek itp.
  • Preferuj proste i krótkie gotowanie i pieczenie z małą ilością oliwy/oleju
  • Stosuj naczynia antyprzywieralne

Rady dla gotującego

  • Nie ma konieczności częstego kosztowania potraw podczas gotowania
  • Oceń ilość przygotowanego jedzenia: lepiej trochę za mało niż za dużo
  • Rób zakupy dopiero po zużyciu poprzednich, według listy – łatwiej wówczas oprzeć się pokusie
  • Produkty niebezpieczne (ciastka, czekolada) trzymaj w miejscu trudnie dostępnym

Sytuacje  ”ryzyka”

  • Przerwa śniadaniowa: zamiast bułki zjedz lepiej talerz makaronu albo sałatkę warzywną z kromką chleba
  • Posiłek w restauracji: na pierwsze danie wybieraj zupy lub makaron (nie faszerowany), nie jedz chleba. Ogranicz się do jednego kieliszka wina, staraj się unikać ciastek
  • Kolacja u przyjaciół: aby nie dotrzeć do domu twych przyjaciół głodnym, zjedz coś przed wyjściem (jakiś owoc, małą kromkę chleba). Tam chleba już nie jedz. Ogranicz się do jednego kieliszka wina. W przypadku podania potraw dla ciebie nie bezpiecznych, nałóż sobie jedynie odrobinę. Okaż gospodarzom, że bardzo ci smakuje, nie sprawisz im wtedy przykrości.